Szakmáért

 

KŐVÁGÓÖRS X ÉPÍTÉSZET X ALKOTÓTÁBOR

Évente támogatunk egy, az építészeti és egyben művészeti értékeket fenntartó alkotó tábort. Ezt az alkotótábort olyan fiatalok valósítják meg, akik még a mai napig fontosnak tartják, hogy a múlt értékes maradványait életben tartsák. Így az alkotótábor helyszínét is egyikőjük családi öröksége adja.  Egy ház, mely magán viseli a magyar történelem múlt századának sokféle sebét. Némi helyreállításnak köszönhetően sikerült a régi raktár jellegéből kiemelniük és feléleszteniük. Így biztosíthatja most a helyet az alkotni, tanulni és építeni vágyó embereknek.

A helyszín előkészítése és a nyári programok szervezése már kora tavasszal kezdetét veszi. Hétvégente a telket és a házat készítik fel: helyet keresnek a dolgoknak, szerszámokat szereznek be és továbbgondolják azokat a tereket, amik az emberek fogadására hivatottak. Hétközben előadókat, kiállítókat és WS vezetőket kutatnak fel, támogatókat keresnek és az építés részletein gondolkoznak. Szerencsére többen már az előké­szítő fázisban bekapcsolódnak hozzájuk. Szeretnének úgy működni, hogy ki-ki azt tehesse hozzá és azt vihesse onnan magával, ami számára természetes.

A SZERVEZŐK GONDOLATAI

„Egy épület rehabilitációja szép gondolat, amíg az nem csak egy házról és annak felújításáról, hanem az azt hasz­nálókról szól. Egy olyan keretrendszer megteremtése a szándékunk, ami lehetőséget biztosít alkotói és szellemi munkára, közösségépítésre, párbeszédre. Mivel az építészet lett a választott formanyelv, sejteni lehetett, hogy lesznek egyetemisták és szakmabeliek is. Arra is számítottunk, hogy benéznek a haverok, a haverok haverjai, és arra is, hogy az idősebb generáció is képviselteti magát. A meghirdetett programokon rendre felbukkantak környékbeliek, itt élők és nyaralók, magyarok és külföldiek. Egy ilyen heterogén szituáció már önmagában is tanulságos helyzet, az eseményt ezért nem gondoltunk saját magán túlmutató, direkt üzenetekkel feldíszíteni. Szeretnénk tovább bontogatni a benne rejlő lehetőségeket és ennek szellemiségben szervezni a tábor jövőjét.”

www.kovagoorsalkototabor.hu

web kŐVÁGÓÖRS-ALKOTÓTÁBOR